sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Syyskuussa alamäkeä + Lidl-kokeilua jatkettava


Huomasin jo pari vuotta sitten, että syyskuussa meidän taloudessa tuppaa olemaan erittäin paljon menoja. En osannut varautua niihin tänäkään vuonna. Kesän jälkeen monella tulee varmasti samanlaisia ajatuksia: nyt laitetaan elämä kuntoon. Oli se sitten uusi harrastus tai ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi tai talousasioissa petraaminen. Joillakin voi olla tavoitteena nämä kaikki. Itsekin jo kirjoitin, että menoissa otetaan kulukuuri. Haaveilin, että syyskuussa voimme maksaa autolainaa vähän reippaammin pois, kun mieskin on nyt syksyllä töissä eikä opiskelija. Olin jälleen kerran unohtanut, että syyskuussa meillä on paljon näitä ”ylimääräisiä” menoja.

Syyskuun ”ylimääräisiä” menoja meillä ovat vakuutuslasku. Maksoimme aiemmin koko vuoden laskun kerralla syyskuussa, nykyään laskut neljässä erässä. Tuo neljäsosa kirpaisee silti aika mukavasti, koska kuten olen aiemmin kirjoittanut, meidän tilille ei kerry ylimääräistä vakuutuslaskuja varten. Siitä huolimatta, että joka kuukaudelle olen vakuutusmaksun osuuden budjetoinut. Aionkin nyt muuttaa vakuutusmaksun 12 erään, ehkä sitten nämä laskut ei tunnu niin pahoilta. Meidän vakuutusyhtiössä laskut saa laittaa 1-12 erään, eikä ylimääräisiä kuluja tule.

Syyskuussa tulevat maksuun kiinteistöverot. Useampi satanen livahti taas verokarhun tassuun. Tänä vuonna sentään muistin verot maksaa ajallaan, taisikin olla ensimmäinen kerta. Aiempina vuosina olemme saaneet verottajalta maksumuistutuksen, kuten monta sataa tuhatta muutakin suomalaista. Mitäs lähettävät laskun maaliskuussa ja laittavat eräpäiväksi syyskuun! Kiinteistövero on yksi niistä laskuista, joka meillä ei vielä ole e-laskuna. Tästä viisastuneena taidan maksaa kiinteistöverot ensi vuonna heti laskun tullessa, niin on muutama satanen vähemmän syyskuussa maksettavaa. Jotenkin on tähän asti vain ollut sellainen ajatus, että jos verottajakin panttaa minun rahojani, miksi maksaisin heille etuajassa 😉

Syyskuussa maksetaan yleensä myös lapsen harrastusmaksu. 2-vuotiaalla ei tietenkään tarvitsisi olla vielä harrastuksia, mutta meillä tyttären harrastus on arkiviikon kohokohta. Maksan siis hyvillä mielin 100e/syksy että saamme harrastaa. (Onneksi emme asu pääkaupunkiseudulla. Kuulin, että vastaava harrastus siellä maksaa 270e.)

Syyskuussa piti myös päivittää tyttären vaatekaapin sisältö. Onneksi kevään välikausihaalari menee vielä tämän syksyn. Kenkiä täytyi taas ostaa plus kaikki talvivaatteet. Onneksi tein älyttömän hyviä löytöjä kirppikseltä. Uusia ja uudenveroisia talvivaatteita löytyi, joten näihin ei mennyt kuin 50e. Vielä täytyy silti hommata talvikenkiä, pipoja ja hanskoja. Syyskenkiä piti hankkia kolme paria. Yhteensä kaikkiin lapsen hankintoihin meni 245e. Meillä ostetaan lapselle pääsääntöisesti kaikki kirppikseltä. Kengät ja alusvaatteet ostan aina uutena. Mietin kyllä kauhulla, että mitä kaikki lapsen vaatteet tulee vuoden aikana maksamaan perheissä, joissa kaikki ostetaan uutena.

Ruokakuluihin meni 470e. Minullahan oli (tämä) Lidl-kokeilu käynnissä ja vertailuluku oli 480e. Lidl-kokeilua täytyy jatkaa vielä lokakuussa. Nyt valitettavasti Lidlissä käynnit jäivät aika vähiin, joten kokeilu epäonnistui. Syyskuussa oli yhdet rapujuhlat, joihin tarvikkeet hommattiin isosta marketista. Yksi pidennetty viikonloppu meni mökkeillessä ja halusimme syödä vähän paremmin. Tällöinkin menimme markettiin, sillä halusimme ostaa lihat lihatiskistä. Lisäksi tuntui, että töiden jälkeen oli usein kiire kotiin ja koukkaus Lidlin kautta tuntui ylitsepääsemättömältä. Nyt on tiedossa enemmän tavallisia kotiviikonloppuna, joten pyrin pitäytymään Lidlin valikoimissa!

Budjetti ylittyi syyskuussa yhteensä mukavat 900e! Ehkä ensi syksyä varten osaan varautua tähän.

3 kommenttia:

 1. Löysin nyt vasta blogisi ja aloin lukea sitä uusimmasta vanhimpaan. Vaikka itsekin yritän säästää ja elää taloudellisesti, on minulla yksi huono piirre. En ole koskaan käynyt kirpputoreilla. Meillä on kolme lasta (9, 8 ja 5 v.) ja kaikki vaatteet ostetaan uusina. Vanhimmat (tyttöjä) ovat saman kokoisia, joten he käyttävät vaatteita ristiin, mutta esim. ulkovaatteita ja kenkiä pitää ostaa aina kaksin kappalein. Ei siis voi siirtää vanhemmalta nuoremmalle. Nuorin on poika, joten hänkin saa kaiken uutena, eikä juuri tyttöjen vaatteita voi hänellä käyttää. Mutta siis asiaan. Mietit, että paljonko menee rahaa, kun hankkii kaiken uutena.

  Vuonna 2017 meillä meni 1533 euroa ja vuonna 2018 1903 euroa. Jotkut hankinnat on harrastusmaksujen joukossa (esim. sisäpelilenkkarit) ja muutama vaate on voinut jäädä ruokaostosten joukkoon (Prismman/Cm:n kuiteista en voi mennä ihan takuuseen, vaikka yritänkin noukkia kengät ja vaatteet pois). Suuruus luokka on kuitenkin oikein.

  Inhoan vaateostoksia ja menen kauppaan vain kun jotakin tarvitaan ja yleensä se tarvitaan myös heti, joten kiertely kirpputoreilla ei innosta. Tässä olisi varmasti petrattavaa, mutta taitaa jäädä suunnitteluasteelle itseni tuntien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa pieniltä kuluilta! Tuo tekee teillä siis 130-160e/kk kolmen lapsen hankintoihin. Me taidetaan silti pitää hieman erilaista seurantaa. Meillä tuohon 175e/kk kuuluu myös harrastusmaksut ja esim lääkärikäynnit. Eli kaikki lapsen kulut. Kiitos joka tapauksessa omien lukujesi jakamisesta, mielellään kuulisin näitä enemmänkin :)

   Poista
 2. Tuo summa sisältää siis pelkästään vaatekulut. Sukset, lahjat, lelut, terveyteen tai harrastuksiin liittyvät kulut yms. ovat erikseen. Pitääpä miettiä postausta kuluista, kun niitä olen nyt pari vuotta kirjannut.

  Talousahdinko
  Jaksamatta kirjautua

  VastaaPoista