torstai 28. kesäkuuta 2018

Miten jakaa rahat parisuhteessa?


Avasimme mieheni kanssa yhteisen pankkitilin silloin kun otimme pienen pankkilainan asumisoikeusasuntoa varten. Siitä lähtien raha-asiat ovat menneet samalla kaavalla. Molemmat laittavat yhteiselle tilille tuloistaan tietyn summan. Olemme tienanneet aiemmin suunnilleen saman määrän, joten laitoimme aluksi tilille saman euromäärän. Jossain vaiheessa mieheni alkoi tienata minua enemmän, joten aloimme käyttää prosenttisysteemiä. Molemmat laittavat yhteiselle tilille 70-80 % tuloistaan. Tätä systeemiä olemme käyttäneet jo usean vuoden ajan ja meidän ei ole lähes koskaan tarvinnut riidellä rahasta.

Yhteiseltä tililtä maksamme kaikki yhteiset hankinnat ja elämisen. Siis lainan lyhennykset, kiinteistöön liittyvät kulut, bensat, lapseen ja koiraan liittyvät ostokset, ruokaostokset kaupassa, yhteiset ravintolakäynnit, yhteiset matkat, konserttiliput yms. Joku on joskus ihmetellyt meidän tapaamme. Hänen mielestään on outoa, että minä suostun maksamaan yhteiseltä tililtä myös ravintolakäynnin, jossa mies syö pihvin ja juo viiniä ja itse syön pastaa ja juon vettä. Itse en näe tässä mitään ongelmaa. Jonain toisena kertana minä ehkä otan jotain kalliimpaa ja mies syö vaikka pizzan. Vaikka jäisin joka kerta ”miinukselle”, niin en silti ymmärrä miksi se olisi ongelma. Olemme kuitenkin avioliitossa ja juridisestikin omaisuus on yhteistä.

Mites sitten se loppuraha? Sen molemmat ”saavat” käyttää haluamallaan tavalla. Omista rahoista siis maksamme omat hankinnat eli vaateostokset, harrastukset sekä syömiset ja juomiset omien kavereiden kanssa. Miehen rahat kuluvat kalastukseen, moottoripyöräilyyn, keikkareissuihin ja illanistujaisiin kavereiden kanssa. Minulla vaatteisiin, ravintolakäynteihin lapsen tai kavereiden kanssa ja liikuntaharrastuksiin. Tämä systeemi on sopinut meille kuin nenä päähän. Meillä on onneksi molemmilla saman tyyliset kulutustottumukset, joten riitoja yhteisten rahojen käytöstä ei juurikaan synny. Isommissa hankinnoissa minä suosisin ehkä vähän halvempaa, mutta mies haluaa yleensä ostaa laadukkaampaa. Osaamme hyvin tehdä kompromisseja, joten sopuun päästää aina. Välillä myös huomautan, että miehen kassahihnalle laittamat erikoisoluet maksavat melko paljon enemmän kuin minun yksi saunasiiderini, ja silloin mies maksaa oluet omistaan. Ainoat ”riidat” jota saamme rahasta aikaan ovat ne, kun toinen huomaa että toinen on laittanut yhteiselle tilille ylimääräistä rahaa. Jos on saanut hyvän palkan, osingot tai lomarahat niin molemmat tykätään laittaa ylimääräiset rahat yhteiseen pottiin. Silloin voi olla, että toinen "suuttuu" ja laittaa saman verran itsekin ylimääräistä. Eli ei mikään huono riidanaihe kuitenkaan!


1 kommentti:

  1. Minusta teillä on hyvä systeemi!
    Meillä tienataan saman verran suunnilleen molemmat ja olemme menneet samalla summalla, paitsi silloin, kun olin kotona lasten kanssa.
    Taloudessamme on kaikki rahat olleet yhteisiä, paitsi nyt kumpikin saa pienen summan pelkästään omaan käyttöön joka kuukausi.
    Sitä tosin kyllä käytetään joskus yhteisiinkin juttuihin tarvittaessa, mutta yleensä ne on sitten omat rahat vaan.

    Meillä ei myöskään riidellä rahasta. Meillä minä olen oikeastaan ainoa, joka sitä rahaa käyttää. Mies ei välttämättä käy koko kuukauden aikana kuin tankkaamassa autoaan, joten hänen ainoat ostokset on polttoainetta.

    Jos käymme yhdessä kaupassa, olen toivonut, että saan maksaa. Silloin minulle tulee sähköinen kuitti ostoksista. Maksu kyllä menee samalta tililtä, kumpi tahansa meistä maksaisi.

    On elämä kyllä oikeasti helppoa, kun ei tarvitse rahasta riidellä ja yhteiset tienestit voi käyttää koko perheen hyväksi.

    VastaaPoista